Haringstraat 6

De smalle Haringstraat - in de Middeleeuwen bekend als de Pikkelstraat - loopt van de Voorstraat naar de Lange Breestraat parallel met de Grote Spuistraat. De straatnamen lijken terug te gaan op een huis dat achtereenvolgens genoemd wordt : de Haring, de Gulden Haring, de Gekroonde Pikkelharing, de Drie Haringen of De Kroon.


De Haringstraat in 1915


Het pand heeft een L-vormig grondplan en loopt aan de achterzijde door achter het rechter buurpand en tot aan de percelen aan de Lombardstraat. Vroeger bestond er ook een verbinding met een van deze panden en verder was er sprake van een 'pakhuis vanouds genaamd Vaatkelder'. 

De gevel van het 17de eeuwse pakhuis staat niet loodrecht op de gevel van het buurpand, zodat de panden op een bijzondere glooiende manier met elkaar zijn verbonden. Boven aan het rechter pand rechts bevindt zich een bijzonder muuranker in de vorm van een Andreaskruis dat met de glooiing meeloopt.


Op de eerste en derde verdieping zijn de oude gevelopeningen gehandhaafd en voorzien van nieuwe ramen. Op de tweede verdieping zijn de raamopeningen eerder vergroot en recent voorzien van nieuwe ramen. 


De entree heeft een vriendelijk ogende nieuwe moderne stalen pui gekregen met een brede houten deur.

Vrijwel het gehele interieur is nieuw: werkkamers op de begane grond en eerste verdieping - met nog wel een authentiek trap. De tweede verdieping bevat de woonruimte en de derde verdieping dient voor slapen, en er is een badkamer. De oude balklagen en de kapconstructie zijn behouden gebleven.